WC doorspoelen met regenwater

Met deze constructie bespaart ons gezin 12% drinkwater. 

Ter compensatie van een vliegreis naar Belfast voor de Quakers heb ik in het voorjaar 2009 bedacht hoe we onze beneden-WC met regenwater kunnen doorspoelen. Hiervoor zijn drie onderdelen nodig:
  1. stellage voor het nodige hoogteverschil tussen de onderkant van de watertank en het vulstuk van de WC-bak;
  2. watertank van 1 m3;
  3. aftapconstructie voor het regenwater m.b.v. een regentonautomaat;
  4. constructie tussen de vulmond van de watertank en het vulstuk van de WC-bak.


Picture
De watertank is onder onze carport (zonder car) geplaatst, pal naast de WC-muur. Het stellage bestaat uit 6 tuinpalen met dwarsstukken boven en dwarslatten onder en diagonaal. Het materiaal komt uit de bouwmarkt. De kosten van het hout bedragen ong. € 45,-

De watertank is van het merk Flubox en is door een boer in een dorp vlakbij geleverd voor
€ 40,- (dit was het lastigste onderdeel om te krijgen; tip: rondvragen).

De constructie richting WC is bedacht in samenwerking met een behulpzame medewerker van Wildkamp. Uitgangspunt is de tuut bij de watertank, en aan de andere kant de 12mm aansluiting van de WC-bak. Het begint met een inzetschroefring, die is in de tuut gelijmd (verstevigingen vooraf verwijderd) en verzekerd m.b.v. een knelschroefring eromheen die ik nog had liggen (eerst zonder, maar dat gaf natte schoenen). Klik hier voor een complete onderdelenlijst.
Picture
Een regentonautomaat is een vernuftig onderdeel. Je zaagt hiervoor een stuk uit de regenpijp. Binnenin de regen-ton-automaat zit een opvangbak met een aansluiting voor een 40mm pijp. Helemaal in het midden zit een overloop. Als je de toevoerpijp recht houdt en de watertank is vol, dan loopt het water via de overloop verder de regenpijp in.

Ik heb twee regenpijpen aangesloten met een koppelstuk voor de watertank. Maar dat hoeft uiteraard niet (de extra automaat en de leidingen zijn in de kosten niet opgenomen). Het water komt in ons geval vanaf een plat dak van zo’n 35 m2. Een hele nacht flink regenen en de watertank is vol.

Verder zijn de foto’s duidelijker dan enige uitleg. Lastig was het boren van een gat in de muur voor de vijverslang. De superboor van 30 cm was net lang genoeg om schuin door te steken (voorkomt scherpe bochten). Verder moet er een gat geboord boven in de tank van ruim 40 mm doorsnee waar de pijp vanuit de regentonautomaat doorheen gaat met daaromheen de rubberen dichtring.


Picture
Bij de WC wordt gewerkt met een L-vormige af-slui-ting, het duurste onderdeel. Hierdoor kan gemakkelijk op leidingwater worden overgeschakeld. Dat is belangrijk als
  1. er niet genoeg regen valt (dat gebeurde twee keer het afgelopen jaar voor ong. een week; een volle tank is genoeg voor 3-4 weken voor ons gezin van 5 personen en gebruik van een tweede WC in de badkamer – al langer deels doorgespoeld met in een emmer opgevangen douchewater);
  2. het lang en sterk vriest (dat duurde deze winter twee weken lang; de constructie kan er wel tegen, maar voor de volgende winter zal ik het mondstuk en de vijverslang beter isoleren);
  3. als er veel bezoek is en het water niet snel genoeg navult (door de matige druk ‘drupt’ het regenwater in de WC-bak waardoor een vulling enkele minuten duurt).
De constructie is met behulp van een klem (extra) aan de muur vastgemaakt. De kosten van de constructie bedragen ong. € 170,-. Om verstopping te voorkomen heb ik in het mondstuk gaas gestopt. Ook zou een dichtgeknoopte kous om de toelooppijp mogelijk zijn.


De totale kosten van het project komen op € 255,-. De constructie heeft nu een jaar zonder problemen gewerkt. Wij hebben er 15 m3 leidingwater mee bespaard. Dat is voor ons een besparing van 12%. Aan kosten besparen wij € 18,- jaarlijks. Dat houdt in dat zich dit project na ruim 14 jaar heeft terugverdiend. Maar daar ging het niet om, het ging ons om een (kleine) ecologische bijdrage.